Mik is ezek az air plantek pontosan?

2023.02.03.

 

 

 

 

Furcsa de igaz: szó szerint levegőből és szeretetből élnek

Ezek a kis növények más néven tillandsiák a természet csodáiról tanúskodnak, mivel természetes módon fejlődtek ki, úgy, hogy talaj nélkül képesek legyenek a növekedésre. Különböző fajok százai osztoznak ugyanazon az egyedi ajándékon, azaz a víz és a tápanyagok felszívódását a leveleiken keresztül oldják meg.

A tillandsiák tökéletesítették azt a képességüket is, hogy más növények tetején “epifitikusan” növekedjenek. Ellentétben a parazita növényekkel, például a fagyöngyökkel, amelyek ellopják a tápanyagokat gazdájuktól, az epifitáknak csak “szerkezeti” támogatásra van szükségük, és önellátóan nyerik a tápanyagaikat az esőből, párából. A air plantek gyökerei csupán tapadó gyökerek, amelyek a talajhoz, fákhoz, sziklákhoz rögzítik őket.

A légnövények nagyon változatosak: több mint 600 faj létezik, amelyek formái, színei és virágai megdöbbentően változatosak. A természetben kizárólag az amerikai kontinenseken találhatók meg az Egyesült Államok déli részétől Dél-Amerikáig. Ott azonban sokféle környezetben élnek, a nedves esőerdőktől a száraz sivatagokig. Akár egy kaktusz tövisei között bújnak meg, akár egy csupasz sziklafalba kapaszkodnak, vagy egy magas fa ívében fészkelnek, a tillandsiák szinte bárhol otthonosan mozognak.

Ezek a különleges növények evolúciós szempontból viszonylag fiatalok, és a broméliafélék (Bromeliacea) családjába tartoznak, amely egyébként az ananászokat és számos díszfajtáját is magában foglalja.

A föld feletti élethez való alkalmazkodás számtalan lehetőséget nyitott a tillandsiák számára a természetben való boldoguláshoz, míg lenyűgöző formájuk, valamint gyönyörű virágaik és leveleik minden növénykedvelő kollekciójának áhított kiegészítőjévé tették őket.

Kétféle növény létezik:

Zöld tillandsia

A zöld fajok inkább a hűvös, párás klímát kedvelik, és többnyire az esőerdők alacsonyabb szintjein élnek. Szinte nincs a felszínükön – szürke társaikkal ellentétben- “trichonoma”. Gyakran a talaj közelében élnek.

Szürke tillandsia

A szürke fajok ezzel szemben szinte kizárólag csapadékszegény, magas páratartalmú területeken élnek. Szeretik a több fényt vagy a teljes napot. Ritkán találhatók a talaj közelében, főként a fák felső szintjén vagy sziklákon, esetleg más növényeken élnek.

Szürke megjelenésük abból adódik, hogy nagyon sűrűn borítják apró “szívó pikkelyek” (trichomák). Ezek az apró pikkelyes szőrszálak légpárnát képeznek a növény körül, ezáltal több fényt ver vissza, és a növények világosabbnak tűnnek. Minél több vagy nagyobb pikkelyeik vannak, annál fehérebbnek tűnnek.

A trichomák itatópapírként működnek: felszívják a vizet a párából/ködből. Amikor telítették magukat, átlátszóvá válnak, és a növény “zöldül”. Ilyenkor a növény több fényt képes elnyelni és ha nap ismét kiszárítja a növényeket újra fehérré válnak. A pikkelyek nem csak a víz felszívására szolgálnak, hanem napvédelmet is biztosítanak a növényeknek.

Milyen okos stratégia, ugye?

Ezzel a grandiózus túlélési trükkel a tillandsiák közvetlenül képesek felszívni a pára cseppeket és az esővizet gyökerek nélkül és így fedezhetik vízigényüket és tápanyagigényüket is. Tehát az air plantek nem élősködőként élnek, hanem szó szerint a levegőből – tehát “levegő növények”.

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Neked.